Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Skip to main content

Adressenregister BeSt Address als hergebruikbare online service

Nieuws
5 februari 2024

De ReUse-catalogus bevat nu ook informatie over de BeSt Address-diensten: zoekdiensten voor Belgische adressen, straten en gemeenten... Aangeboden door FOD BOSA en gebaseerd op de drie regionale authentieke bronnen (Brussel, Vlaanderen, Wallonië).

BeSt Add(ress), kort voor 'Belgian Streets and Addresses', is een samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest over de eenmaking van de manier waarop we verwijzen naar adressen en adresgegevens koppelen. Doel van het initiatief is het opzetten van een adressenregister van alle Belgische adressen, in lijn met de INSPIRE-richtlijn van Europa en beheerd door de regio’s.

De regio’s hebben ervoor gekozen om elk hun eigen databank op te zetten. Vlaanderen doet dit met het GRAR (Gebouwen- en AdressenRegister), in Brussel is dit UrbIS (Urban Information System) en in Wallonië ICAR (Inventaire Centralisé des Adresses et des Rues). De gegevens worden gebundeld door de FOD BOSA en zijn beschikbaar als Open Data (XML), via mutatiebestanden en als een online service (REST API). 

Nieuw in de ReUse-catalogus

De ReUse-catalogus bevat nu ook informatie over de BeSt Address-diensten: zoekdiensten voor Belgische adressen, straten en gemeenten, gebaseerd op de drie regionale authentieke bronnen (Brussel, Vlaanderen, Wallonië). Elk Belgisch adres zal door een naamgeving (namespace) plus een unieke ID (objectIdentifier) en versienummer geidentificieerd zijn. Er is ook een dienst (Anomaly API) beschikbaar om ontbrekende en foutieve adressen te rapporteren. De diensten worden beschikbaar gesteld door de FOD BOSA.

Meer informatie vindt u  op de ReUse catalogus en op de BOSA-website.

Zie ook het ReUse-event van 27 juni 2023 Webinar "ICT op de kaart – Werken met adresinformatie

Met bijkomende vragen, stuur een e-mail aan: ReuseOperational@smals.be


Maak deel uit van iets groters: join the ReUse movement

Vul de catalogus aan

Communicatie, kerndiensten, ondersteunende diensten, generieke IT-bouwblokken; het zijn allemaal business domeinen die je kunt verrijken met je eigen herbruikbare componenten, nuttig voor andere instellingen. Bovendien kunnen ze betrekking hebben op gebieden die we verder willen ontwikkelen zoals betalingen, rapportage, HR, enz.

Naar informatie en formulier

Word ambassadeur van het hergebruik!

Blader door de catalogus voor meer informatie over herbruikbare onderdelen. Praat met je werknemers en hun netwerken over de voordelen van ReUse.

Hoe meer bekendheid je geeft aan het ReUse-concept en de catalogus verrijkt, hoe meer je de voordelen ervan versterkt.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events! Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Raadpleeg al onze nieuwsbrieven

Naar boven