We gebruiken cookies gebruiksvriendelijker te maken.

Hergebruik-check vast onderdeel van Smals-projectmethode

Een projectbeheer-methode zorgt voor duidelijke verantwoordelijkheid, voorspelbare doorlooptijden en garanties voor een goed verloop. Bij Smals is de projectbeheer-methode sterk geïnspireerd op PRINCE2 (Projects in Controlled Environments v2). Hergebruik is sinds 2018 een onderdeel van de ‘Project Lifecycle’.

  • 9 december 2019
  • Nieuws

Organisaties die regelmatig software-projecten uitvoeren, kiezen vaak voor een projectbeheer-methode. Dit zorgt voor duidelijke verantwoordelijkheid, voorspelbare doorlooptijden en garanties voor een goed verloop. Bij Smals is de projectbeheer-methode sterk geïnspireerd op PRINCE2 (Projects in Controlled Environments v2).

In elke projectfase komt hergebruik aan bod. Zo wordt systematisch de vraag gesteld of er herbruikbare diensten of componenten bestaan, én of nieuwe functionaliteit generiek kan worden opgezet, voor toekomstig hergebruik.

1/ Project start-up

Het projectteam wordt samengesteld, en zet de grote lijnen uit. De mogelijkheden voor hergebruik worden bepaald in overleg met de Business Architecture Board en de werkgroep Enterprise Architecture, en gedocumenteerd in de "Project Brief".

2/ Project initiation

De vereiste functionaliteit wordt in detail gedocumenteerd en in overleg met het Project Management Office worden de vereiste tijd en middelen doorgerekend. De Solution Architecture Board valideert het technisch ontwerp. De berekening van het aandeel hergebruik is een vast onderdeel van het "Project Initiation Document".

3/ Project Delivery

Tijdens het projectverloop krijgen alle betrokken partijen regelmatig een stand van zaken. Een indicator over het hergebruik-aandeel maakt standaard deel uit van het "Highlight Report". Daarnaast staat de technische invulling van het hergebruik gedetailleerd in het Software Architecture Document.

4/ Project Closure

Aan het einde van de projectfase wordt het succes van het software-hergebruik door het Project Management Office geanalyseerd, en neergeschreven in een "Lessons Report". De gedetailleerde metrieken over het werkelijk gerealiseerde hergebruik staan vermeld in het "End Project Report". Indien nieuwe herbruikbare diensten of componenten werden gerealiseerd, zal het Functioneel Transversaal Team ze documenteren en toevoegen aan de Hergebruik-catalogus.

Hoe neem jij deel aan ons project?

Vul de catalogus aan

Heb je een herbruikbare component die voor een andere instelling van pas kan komen?

Leg hem aan ons voor!

Ontdek onze getuigenissen

Neem deel aan onze evenementen

Ideeën uitwisselen over hergebruik? Dat kan op onze evenementen. We organiseren er regelmatig!

Schrijf je zeker in!

Abonneer je op de nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in hergebruik.

Abonneer je

Deel je ervaringen

Is jouw project een succes geworden dankzij een hergebruikte component?

Laat het ons weten! 

Ontdek onze getuigenissen

Naar boven