Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Skip to main content

Inhoudstafel

e-Box - Elektronische mailbox

Overzicht

Systeem van beveiligde elektronische mailbox waarmee producenten (organisatie, onderneming, instelling) berichten kunnen publiceren of ter beschikking stellen voor gebruikers (onderneming, burger...)

Domein

Externe communicatie

Subdomein

Kanalen

Typologie

System

Service owners

RSZ, KSZ, BOSA

Eerste release

2019

Hergebruik

51

Integration effort

Functionele beschrijving

Het systeem e-Box is beschikbaar voor elke onderneming (service e-Box Enterprise) en voor elke burger (service eBox-Citizen) in België.

Het biedt volgende functionaliteiten:

 • Standaardpublicatie van een bericht in een elektronische mailbox
 • Publicatie van een aangetekend bericht in een elektronische mailbox
 • 'Broadcast'-publicatie voor een bericht dat moet gepubliceerd worden aan een groot aantal bestemmelingen
 • Automatische melding per e-mail naar aanleiding van evenementen op de e-Box (bv: melden  van een nieuw bericht of van de volgende vervaldatum van een bericht, etc.)
 • Raadpleging van de e-Box door een webtoepassing (gebruikersinterface)
 • Raadpleging van de e-Box door een webservice (technische integratie)
 • Integratie van verschillende berichtenbronnen, op basis van het gefedereerde e-Boxmodel, beveiligd met de standaard OAuth 2.0

Opmerking: 

Het hele e-Boxsysteem Sociale Zekerheid steunt op een gemeenschappelijke back-end die hergebruikt wordt voor de verschillende betrokken doelgroepen (Burgers, Ondernemingen of Professionals). Enkel op het vlak van interfaces zullen bepaalde functionaliteiten variëren, en dat afhankelijk van de kenmerken van het betrokken doelpubliek.

Doelpubliek

 • Burger: een burger kan zijn eBox raadplegen via de officiële webtoepassing of via een erkend partnerportaal (HIP = Human Interface Provider) zoals bijv. Doccle.
 • Onderneming: de gebruikers toegelaten voor een onderneming kunnen de e-Box raadplegen via de officiële webtoepassing. (Grote) Ondernemingen, die het wensen, kunnen een directe technische integratie uitvoeren met de webservice voor raadpleging van de e-Box, om al hun gegevens te recupereren en zo de verwerking van berichten op een meer geïntegreerde wijze te organiseren met hun eigen systeem.
 • Overheidsinstelling, privébedrijf of een toepassing met toelating om documenten te publiceren in de e-Box voor ondernemingen of burgers. De verstuurde documenten worden dan opgeslagen op de infrastructuur van die die de diensten en gegevens van de e-Box van de Sociale Zekerheid host. Voorbeelden: Sigedis/DB2P, RSZ/DmfA.
 • Organisatie (FOD, gewest...) die toegelaten wordt om documenten van een onderneming/burger die gehost zijn op eigen infrastructuur ter beschikking te stellen van het gefedereerde e-Boxsysteem.
  Voorbeelden: e-Box Sociale Zekerheid, de Tax-Box van de FOD Financiën.

Integratievoorwaarden

 • Gebruik door de burger: de burger dient zijn eBoxprofiel te activeren na sterke authenticatie op de FAS (eID/ToTP/Itsme). In geval van gebruik van een partnerportaal moet hij zijn expliciete toestemming geven via de Authorization Server, na sterke authenticatie op de FAS (eID/ToTP/Itsme).
 • Gebruik door een onderneming: de onderneming dient geregistreerd te zijn op CSAM en de gebruikers in het User Management systeem van de Sociale Zekerheid. Bepaalde documenten in de e-Box Enterprise zijn enkel toegankelijk voor de gebruikers die beschikken over een specifiek toegangsrecht voor dat soort document.
 • Technische integraties: Elke technische integratieaanvraag dient gericht te worden aan eBoxIntegration of voor integratie van het gefedereerd model aan BOSA.

Documentatie

Contact

Contact: ReuseOperational@smals.be

Maak deel uit van iets groters: join the ReUse movement

Vul de catalogus aan

Communicatie, kerndiensten, ondersteunende diensten, generieke IT-bouwblokken; het zijn allemaal business domeinen die je kunt verrijken met je eigen herbruikbare componenten, nuttig voor andere instellingen. Bovendien kunnen ze betrekking hebben op gebieden die we verder willen ontwikkelen zoals betalingen, rapportage, HR, enz.

Naar informatie en formulier

Word ambassadeur van het hergebruik!

Blader door de catalogus voor meer informatie over herbruikbare onderdelen. Praat met je werknemers en hun netwerken over de voordelen van ReUse.

Hoe meer bekendheid je geeft aan het ReUse-concept en de catalogus verrijkt, hoe meer je de voordelen ervan versterkt.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events! Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Raadpleeg al onze nieuwsbrieven

Naar boven